Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΞΥΠΝΙΟΙ , ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ Μ.Μ.Ε.


Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες παραχώρησε σε φτωχούς ιθαγενείς κτήματα που είχαν προσφάτως κρατικοποιηθεί από πλούσιους γεωκτήμονες. Ο Μοράλες, έχοντας ως όπλο το νέο Σύνταγμα, παραχώρησε σε ακτήμονες 94.000 στρέμματα γης που είχαν πρόσφατα κρατικοποιηθεί από μεγάλα αγροκτήματα στις ανατολικές πεδιάδες της χώρας. Η περιοχή αυτή είναι προπύργιο των συντηρητικών πολιτικών αντιπάλων του Μοράλες. Οι γεωκτήμονες είχαν κατηγορηθεί ότι απασχολούσαν εργάτες γης σε καθεστώς ημι-δουλείας….

“Η ιδιοκτησία πάντοτε θα τυγχάνει σεβασμού, αλλά θέλουμε οι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για την ισότητα να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να εστιάσουν την προσοχή τους περισσότερο στη χώρα, παρά στα χρήματα”, δήλωσε ο Έβο Μοράλες, ανακοινώνοντας την παραχώρηση των κτημάτων στους φτωχούς.

Μεταξύ αυτών που έχασαν κτήματα είναι ο Αμερικανός κτηνοτρόφος Ρόναλντ Λάρσεν, ο οποίος έχει αναδειχτεί σε κεντρικό πρόσωπο στην εκστρατεία εναντίον των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Μοράλες.

Ο Λάρσεν και οι άλλοι γεωκτήμονες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση για την εθνικοποίηση των κτημάτων.

“Σήμερα, από εδώ, αρχίζουμε να βάζουμε τέρμα στη μεγάλη ιδιοκτησία γης στη Βολιβία”, δήλωσε ο Μοράλες.

Η ανακοίνωση της παραχώρησης των κτημάτων έγινε έξι εβδομάδες αφότου ο Μοράλες επέτυχε την έγκριση του νέου Συντάγματος, που έχει στόχο την εξασφάλιση περισσότερων εξουσιών στους ιθαγενείς, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

(Πηγή: Express.gr- epikairo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: