Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Επιτέλους ας γραφτεί η ΑΛΗΘΕΙΑ 12 χρόνια μετά τα Ίμια .

Η ιστορία του Φαρμακονησίου είναι μια <<πικραμένη>> ιστορία .
Ένα νησί στη μέση του Ν.Α. Αιγαίου , πιο κοντά στις αλύτρωτες πατρίδες παρά στην Ηπειρωτική Ελλάδα , ένα νησί που μετά την κρίση των Ιμίων έγινε ο τόπος που εκατοντάδες στρατιώτες πάτησαν το πόδι τους για να το προστατεύουν και να μαθαίνουν που πραγματικά χτυπάει η καρδιά των Ελλήνων χιλιάδες χρόνια τώρα , στην θάλασσα.
Συντεταγμένες: [εμφάνιση τοποθεσίας σε διαδραστικό χάρτη] 37°17′16″N 27°05′07″E / 37.28778, 27.08528
Νήσος Φαρμακονήσι
Πρωτεύουσα Νήσου Φαρμακονήσι
Νομός Δωδεκανήσου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Αιγαίο Πέλαγος
Χώρα Ελλάδα
Έκταση 3,9 τ.χλμ.

Το Φαρμακονήσι (Νήσος Φαρμακούσα και Φαρμάκω) είναι ένα μικρό ελληνικό νησί του νότιου Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, λέγεται ότι το όνομα του το πήρε από τα βότανα που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Οι Κώες θρυλούν πως ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα από το νησί, πάνω στο οποίο υπάρχει η βάση αρχαίου ναού κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η απόσταση από τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι 5,5 ν.μ.. Βόρεια του στα 9,5 ν.μ. βρίσκεται το Αγαθονήσι. Είναι άνυδρο και βραχώδες, ενώ η χλωρίδα του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια καθώς επίσης και η πανίδα του. Το μόνο που αφθονεί στο νησί είναι οι αγροαρουραίοι και τα χταπόδια στην θάλασσα γύρω του. Έχει έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι (απογραφή 2001)(!!!!!).
Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Λέρου του νομού Δωδεκανήσου και βρίσκεται 12 ν.μ. ΒΑ της Λέρου.(Πληροφορίες απο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9).

Η ηγεσία των Ε.Δ. επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ , δοκίμασε επάνω στο νησί τα ραντάρ επιφανείας(αν δεν κάνουμε λάθος τα BORA) τα οποία εντοπίζουν σε μεγάλο βάθος κάθε μικρό και μεγάλο αντικείμενο . (στον Έβρο λειτουργούν με επιτυχία).
Σκοπός αυτού του ραντάρ ήταν ο έγκαιρος εντοπισμός κάθε κίνησης απο και προς τα Ελληνικά παράλια , η ειδοποίηση του Λιμενικού και η απώθηση και η έγκαιρη αποτροπή κάθε είδους προσέγγιση κυρίως προς τα Ελληνικά νησιά παρανόμων πλοιαρίων .
Το ραντάρ αυτό λοιπόν δοκιμάστηκε πέτυχε τα τεστ αλλά δεν τοποθετήθηκε ποτέ στο εν λόγω νησί αλλά (αν δεν κάνουμε λάθος και σε κανένα άλλο νησί ιδίου μεγέθους ή και μικρότερο).

Το Λιμενικό που έχει και αυτό την ευθύνη για την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων , διαθέτει ταχύπλοα σκάφη τα οποία με την σειρά τους διαθέτουν ραντάρ επιφανείας.

Γιατί λοιπόν δεν υπάρχουν σε ακριτικά νησιά όπως το Φαρμακονήσι ραντάρ επιφανείας ?
Γιατί το Λιμενικό να επιφορτίζεται με την αποστολή της αποτροπής όταν και δεν διαθέτει μέσα αλλά και έμψυχο δυναμικό για 24ωρη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με 100% απόδοση?

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η συχνή προσέγγιση ειδικά του Φαρμακονησίου, πλοιαρίων , των γνωστών μας λαθροπλοιαρίων τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο πετάνε στα ανοιχτά του νησιού τους λαθρομετανάστες αλλά τους ενημερώνουν πως η Ομόνοια βρίσκετε στο κέντρο του νησιού και η Αθήνα είναι εκεί.
Το Λιμενικό σκάφος το οποίο έχει να διανύσει τεράστιες αποστάσεις για να καλύψει όλο το τομέα ευθύνης του πολλές φορές δεν προλαβαίνει να αποτρέψει την αποβίβαση των λαθρομεταναστών στην ξηρά και τους μαζεύει απο την θάλασσα βρεγμένους ακόμη όμως και...πνιγμένους.

Οι φρουρά της νήσου που αποτελείται απο στρατιώτες έχει επωμισθεί την περίθαλψη και την φύλαξη των λαθρομεταναστών σε πρώτο βαθμό μέχρι την παράδοσή τους σε άλλο σκάφος του Λιμενικού και την τελική τους προώθηση στην Ελλάδα σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Αυτή είναι η μία πλευρά του Φαρμακονησίου.
Το πρώτο βήμα για τους λαθρομετανάστες.

Όλα αυτά θα είχανε αποφευχθεί εάν τα ραντάρ επιφανείας βρισκότανε επάνω στο νησί , το κέρδος για την χώρα θα ήτανε μεγαλύτερο ειδικότερα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά ακόμη και στο ηθικό των ψαράδων και των κατοίκων των νησιών μας.
Δυστυχώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε τα πράγματα.

Ως προς το θέμα των <<γκρίζων ζωνών>> εδώ οι κυβερνήσεις τα τελευταία 12 χρόνια κάνουνε πως δεν ξέρουνε και επαναλαμβάνουνε τα ίδια λάθη .
Δυστυχώς η βαλίτσα παει μακρυά και πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτηματικά.

Οι Τούρκοι το Φαρμακονήσι το αμφισβήτησαν απο την πρώτη στιγμή (1996 Ίμια ) και μαζί με αυτό δεκάδες άλλα νησάκια , βραχονησίδες και νησίδες , πολλές απο αυτές βρισκόταν ακόμη πιο μακρυά(σε σχέση πάντα με το Φαρμακονήσι ) απο τα παράλια της Μ.Ασίας, ακόμη και δίπλα σε μεγάλα νησιά όπως η Σάμος και η Κώς.
Αυτό το ξέρουνε όλοι , Ε.Δ., ΕΥΠ ,κυβερνήσεις, δημοσιογράφοι , γιατί κάνουνε πως το ακούνε μερικοί πρώτη φορά ? Τι υποκρισία είναι αυτή και που αποσκοπεί?

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας να αυξήσει τα ναυτικά της μίλια από τα νησιά της στο Αιγαίο από 6 σε 12 και έτσι στην ουσία να κάνει το Αιγαίο Ελληνική <<Λίμνη>> (!!!) γιατί δεν το κάνει τι την σταματάει και ποιοί ?
Γιατί μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για αυτό ?
Γιατί οι διεθνολόγοι διπλωμάτες και αναλυτές δεν πιέζουν όλοι μαζί την κυβέρνηση την όποια κυβέρνηση να ασκήσει αυτό το δικαίωμα της χώρας μας ?
Η Κύπρος στενάζει κάτω απ οτην μπότα του κατακτητή , και οι τάφοι των προγόνων μας ακόμη περιμένουν στην Μ.Ασία να ξαναφωτίσουμε τα καντήλια τους , γιατί δεν είμαστε άξιοι να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να πάρουμε πρωτοβουλίες τί μας σταματάει ?
Θα απαντήσει κανένας ?
θα κάνει κανένας βουλευτής καμία ερώτηση στον υπεύθυνο υπουργό για το θέμα , ξανά και ξανά μέχρι να ακούσει την απάντηση και ο τελευταίος Έλληνας.
Αν μας πείσουνε η όχι να ξέρουμε να μην στείλουμε τα παιδιά μας στο στρατό να υπηρετούν στις βραχονησίδες που τις θεωρεί άνευ αξίας η κάθε κυβέρνηση.

Τον πρώτο λόγο στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων την έχει το Ναυτικό , και το Ναυτικό μας είναι πανάξιο για να φυλάξει επιπλέον 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο μας.
Οι αεροπορικές δυνάμεις των ξένων χωρών , ειδικότερα του ΝΑΤΟ γελάνε με την περίπτωση μας και αυτό γιατί είμαστε ίσως η μόνη χώρα που έχουμε 6 ναυτικά μίλια στην θάλασσα και 12 στον αέρα (!!!) τρελές , μπερδεμένες καταστάσεις που ακόμη και ο πιο έμπειρος στρατιωτικός αναλυτής να το εξηγήσει πάλι θα σε μπερδέψει .

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέϋ για το Δίκαιο της Θάλασσας) οι ακόλουθες διατάξεις ισχύουν:
ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΧΩΡΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ
ΤΟΜΕΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 2 Νομικό καθεστώς της αιγιαλίτιδος ζώνης, του εναερίου χώρου πάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη και τον πυθμένα και το υπέδαφος της.
1. Η κυριαρχία ενός παρακτίου κράτους εκτείνεται, πέρα από την γη του και τα εσωτερικά του ύδατα και, στην περίπτωση ενός αρχιπελαγικού κράτους, τα αρχιπελαγικά του ύδατα, σε μια παρεπόμενη ζώνη θάλασσας, που περιγράφεται ως η αιγιαλίτις ζώνη.
2. Αυτή η κυριαρχία επεκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη όπως και στον πυθμένα και το υπέδαφος της.
3. Η κυριαρχία πάνω στην αιγιαλίτιδα ζώνη ασκείται σύμφωνα με αυτήν την Συνθήκη και τους άλλους κανόνες το διεθνούς δικαίου.
ΤΟΜΕΑΣ 2. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ
ΑΡΘΡΟ 3 Εύρος των χωρικών υδάτων.
Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων σε ένα όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως σε συμφωνία με αυτήν την Συνθήκη.
ΑΡΘΡΟ 4 Εξωτερικό όριο της αιγιαλίτιδος ζώνης.
Το εξωτερικό όριο των χωρικών υδάτων είναι η γραμμή κάθε σημείο της οποίας βρίσκεται σε μια απόσταση από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής βάσεως που είναι ίσο με το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης.
Όλες οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου παρέχουν στην Ελλάδα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις πάντοτε δηλώνουν ότι το κράτος διατηρεί το δικαίωμά του να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και τον εναέριο του χώρο από τα 10 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει απευθύνει τελεσίγραφο απειλής πολέμου προς την Ελλάδα σε περίπτωση επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβιάζοντας έτσι τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η πιθανή επιβολή των χωρικών υδάτων των 12 μιλίων στο Αιγαίο θα καθιστούσε αδύνατη την επικοινωνία ανάμεσα στα λιμάνια της και αυτόματα θα σήμαινε "αιτία πολέμου " το γνωστό σε όλους "casus belli ". Το επιχείρημα αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και μια φτηνή προπαγάνδα, διότι η Συνθήκη του Μοντέγκο-Μπαίϋ παρέχει το δικαίωμα της "διελεύσεως διόδου" (άρθρα 37, 38, 39) και της "αβλαβούς διελεύσεως" (άρθρα 17, 18, 45). Σύμφωνα με αυτά τα άρθρα όλα τα πλοία μπορούν να διέρχονται ειρηνικώς από τις Ελληνικές θάλασσες χωρίς προβλήματα. Άρα τα Τουρκικά παράπονα είναι παράνομα και κρύβουν ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Η κάθε βραχονησίδα, νησίδα , ο κάθε βράχος όμως είναι Ελληνικός και θα παραμείνει Ελληνικός .

Όλοι ξέρουν πως το Αιγαίο κρύβει στο υπέδαφος του πετρέλαιο γιατί λοιπόν οι γκρίζες ζώνες ?
Θέλει κι ερώτημα ?
Μία απλή αναζήτηση σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης με δύο λέξεις θα σας πείσει τι σημαίνει Αιγαίο π.χ.
Google --> πετρέλαιο και αιγαίο -->
--> Αποτελέσματα 1 - 10 από περίπου 184.000 για πετρέλαιο και αιγαίο.

Τελικά εάν πετάνε Τούρκικα μαχητικά αεροπλάνα πάνω απο το Φαρμακονήσι ή ένα άλλο κατοικίσιμο όπως το Αγαθονήσι Ελληνικό έδαφος δεν πρέπει να αναχαιτιστουνε απο δυνάμεις της Ε.Ε. ? αφού είναι το ΝοτιοΑνατολικότερο σύνορο της Ενώσεως.
Βέβαια κάτι πάνε να κάνουνε αλλα στην περίπτωση της χώρας μας μάλλον δεν θα ισχύει , τι μάλλον ,σίγουρα δεν θα ισχύει .

Το Φαρμακονήσι και ένα σωρό άλλα νησάκια θα είναι το αυριανό στοίχημα για την επιβίωση των Τούρκων και των μεγάλων Πετρελαικων εταιριών την στιγμή που θα στερέψει το πετρέλαιο στην Αραβική χερσόνησο και τα πεδία της Κασπίας της Ρωσίας και των πρώην Ρωσικών Δημοκρατιών θα έχουνε πέσει σε χέρια μη Αμερικάνικα.

Το Φαρμακονήσι είναι στο μέσο του πιο σκληρού πετρελαικού πόκερ>> , αυτή είναι η αλήθεια .

Ας μην ξεχάσουμε και τις κατσίκες του βοσκού που τις αμόλησε απλά για να υπάρχουνε και να <<τσιμπάει>> την επιδότηση από το Ελληνικό κράτος και την Ε.Ε.

Άρθρο αφιερωμένο σε όσους υπηρέτησαν στο Φαρμακονήσι και στα τρία παλικάρια που χάθηκαν τη <<Νύκτα των Ιμίων>>
Καραθανάσης , Γιαλοψός , Βλαχάκος . Θύματα ενός ακήρυκτου πετρελαϊκού πολέμου
Ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: