Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ .


Στις 17 Φεβρουαρίου του 1914 πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Ζωγράφο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, τον Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, τον Κορυτσάς Γερμανό, τον Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα, τον Αλέξανδρο Καραπάνο, τον Ιωάννη Παρμενίδη και τον Δημήτριο Δούλη, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου. Είχε προηγηθεί από τις 9 Φεβρουαρίου η ύψωση της Σημαίας του Αυτονομιακού Αγώνα στην Χειμάρα από τον Συνταγματάρχη Σπυρομήλιο. Οι ΒορειοΗπειρώτες επιστρατεύονται στον Αγώνα την 1 Μαρτίου και ολόκληρη η αλύτρωτη Πατρίδα γεμίζει Ιερολοχίτες, που μπαίνουν στην μάχη και την κερδίζουν, απέναντι στον Αλβανικό Στρατό κατοχής, απέναντι στα μεγάλα ξένα συμφέροντα και απέναντι στην αδιάφορη στάση της... επίσημης Ελλάδας. Μπαίνουν στην μάχη και κερδίζουν, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των ξένων δυνάμεων που οδηγεί στην ανακωχή της 24ης Απριλίου και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαίου που προβλέπει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα:

· Η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.

· Αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.

· Η ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.

· Η Βόρειος Ήπειρος θα διατηρεί δική της χωροφυλακή και δικά της δικαστήρια.
Ένα πρωτόκολο όμως που έμεινε ανενεργό και παραμένει και εως τις μέρες μας, παρατημένο και από την μάνα Ελλάδα, όπως παρατημένα από τον ακραίο Ελλαδιτισμό, παραμένουν όλα τα Εθνικά μας ζητήματα.

Αυτήν την ημέρα, της ανακήρυξης του Αυτονομιακού Αγώνα, τιμούν και θυμούνται καθε χρόνο οι αδερφοί μας Βορειοηπειρώτες. Έτσι και φέτος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Συλλόγου Βορειοηπειρωτών», την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, θα βρισκόμαστε δίπλα τους, στην Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πίσω από την πλατεία Κολοκοτρώνη) και στην πορεία που θα ακολουθήσει για την επίσημη κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Χωρίς ιδεολογοπολιτικά διακριτικά, μόνο με τις Ελληνικές Σημαίες μας και με το πάθος μας για την λευτεριά κάθε Ελληνικής Πατρίδας, να είμαστε εκεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: